VÄLKOMNA IN I MITT HÄSTPARADIS

VÄLKOMNA IN I MITT HÄSTPARADIS
Kul att ni tittar in och fortsätter att följa vårt hästliv och allt roligt som händer i StallSillefall1

måndag 24 december 2012

Ronja hos Maggie Von Wackenfeldth i Kinda

Ronja och Kim åker till Maggie Von Wackenfeldth i Kinda och tränar sitsen!
Mycket justeringar i vrister, höft, lilltår, och hållningen överhuvudtaget... :O)
Mycket nyttigt!!


Följande rader står i introduktionen till Sally Swifts bok "Ett med hästen";"Inte ens de främsta ryttarna och instruktörerna med sin medfödda koordinationsförmåga brukar lära sina elever hur de ska hantera den egna kroppen. Eleverna får bara anvisningar om vad de ska göra. Vi, som har kämpat med fysiska handikapp, har ofta lättare att förklara sådant som rör koordinationsförmågan."
Dessa ord av Sally Swift bär jag  fortfarande inom mig alltsedan kursen vi hade med henne i Linköping våren 1989! Jag har "glädjen" att ha ett fysiskt handikapp  - foglossning (efter sista barnfödseln 1987), som ej gått tillbaka. Jag har en gördel, som håller ihop mina bäckenben för att kunna stå, gå och rida. Därtill har min överrörlighet tvingat mig att förstå innebörden av bålstabilitet. Man måste skilja på spändhet och spänst samt överrörlighet och smidighet hos ryttaren. En spänstig kropp mår bra och har dessutom en helt annan möjlighet till följsamhet samt inverkan på hästryggen. Tyvärr ser vi alltför många ryttare, som rider med "för mycket rygg" eller instabilitet i sitsen. Ryttarna har ofta en felaktig lodlinje (ofta nedtrampade hälar!) och en sned sits.

Maggie skriver:
Jag känner en viss samhörighet med de gamla grekerna!
Filosofen och kavalleristen Xenofon (ca 400 år f.Kr.) skrev den första kända ridläran kallad "Ridkonsten".  Denna ridinstruktion går fortfarande att tillämpa! Xenofon sa dessutom. att ryttaren ska sitta till häst som han står på marken. Vilken kunskap om hållningen!
Läkekonstens fader Hippokrates beskrev redan 400 år f.Kr. hur ridning kunde stärka patienternas muskler och ha en positiv inverkan på sinnena. Terapiridningens ursprung

Efter kursen med Sally Swift, vilken jag var med om att arrangera i Linköping våren 1989, funderade jag på betydelsen av balans och symmetri för häst och ryttare. Jag försökte få ihop det jag tidigare lärt mig i den s.k. utbildningsskalan för hästens grundutbildning. Dessutom funderade jag på rehabilitering av skador på människan med tanke på min medicinska utbildning samt min egen foglossning.
1992 satte jag ihop RYTTARENS OCH HÄSTENS ABC. Jag ville betona vikten av att ryttaren borde ställa lite större krav på sin egen kroppskontroll, för att kunna hjälpa hästen till en bättre balans och rakriktning. Många ryttare orkar inte söka denna "yoga-känsla". Det känns alltför svårt att bli kroppsmedveten och det tar alldeles för lång tid att förstå sin position i sadeln.. Men man blir ju aldrig fullärd!

Intresserad av mina funderingar? Kontakta Maggi, tel.0494-50031.

http://www.kindahast.se/

RYTTAREN

A) FRAMÅTBJUDNING
Tänk framåt i din ridning- även när du rider långsamt, gör halt eller ryggar.

B) BALANS
Kroppens jämnviktsläge. Lyssna på din kropp - hitta ditt balanscentrum. Tänk på byggklossarna. Är du liksidig?

C) RAKRIKTNING
Lyssna på din kropp - sitter du mitt över hästen? Står du på hela fotsulan, lika på båda fötterna?

D) LÖSGJORDHET
Psykisk och fysisk avspänning! Lyssna på din kropp - ögon, andning, centrering och byggklossar. Är du i balans och liksidig så blir du smidigare!

E) SAMLING
Djupare sits - släpp ner benen, sänk din tyngdpunkt. Känn hur någon töjer på din rygg- och halskotpelare genom att "dra" i hårlocken mitt emellan öronen. Känn hur överkroppen känns lättare oxh spänstigare - du växer. Centrera dig. Du hittar din bålstabilitet!

HÄSTEN

A) FRAMÅTBJUDNING
Hästen ska bjuda framåt oavsett gångart, tempo och rörelse samt även i halten.

B) BALANS
Den enklaste graden av samling. Alla hästar får en bättre takt och ett bättre jämnviktsläge i kroppen.

C) RAKRIKTNING
Liksidighet, symmetri - hästen "spårar" på rakt och böjt spår. Hästens gångarter blir regelbundna och rytmiska.

D) LÖSGJORDHET
Psykisk och fysisk avspänning! Hästen blir smidigare och mer harmonisk. Gångarterna förbättras ytterliggare.

E) SAMLING
Ökad samling ger förbättrad balans och styrka - ökad schvung. Gångarterna blir spänstigare och mer elastiska. Hästen rör sig i "uppförsbacke"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar